V měsíci prosinci jsme s našimi gastrotoulkami nejeli příliš daleko. Malou prosincovou zastávku jsme si dopřáli za hranicemi Česka u našich bratrů Slováků. Mezi naše slavné kuchaře jsme mohli přivítat zástupkyni něžného pohlaví a kdo jiný by lépe reprezentoval Slovensko než finalistka MasterChef Česko 2022 sympatická Slovenka Ivana Malecová.
Ten den se nejen nad Tatrou blýskalo… Temperamentní a milá finalistka kulinářské show, rodačka ze Senice, nekorunovaná královna halušek, Ivana Malecová nám naservírovala průřez tradičními chutěmi Slovenska a okořenila je svým moderním pojetím. Hosté si tak mohli pochutnat např. na Espumě z konfitované cibule s máslovými krutony, skorozapomenuté polévce Demikát, na Nakládané uzené parenici s pečeným česnekem a chipsem z lokše atd. Jako delikátní závěr sedmichodového menu a sladkou tečku na konec měli hosté možnost ochutnat zimně laděnou kombinaci tvarohu, švestky, slovenské Slivovice a marcipánu. Lepší závěr slovensky pojatého večera jsme si nedokázali představit! K dokonalé autenticitě připěly rovněž moderní drinky s akcentem Slovenska z rukou našeho skvělého týmu restaurace.
Dlouhé podzimní večery vybízely k posezení s přáteli u dobrého jídla a pití. Další z úspěšných degustačních večerů, který tématicky vyšel na Halloween, jste si v říjnu mohli vychutnat z rukou šéfkuchaře Ladislava Jakoubka.
Menu, které snoubilo chutě a barvy podzimu bylo hlavním pojítkem všech pěti degustačních chodů, které s trochou vtipu pan Jakoubek doladil halloweenskými detaily. Mezi delikatesami, které tento večer mohli hosté ochutnat, nechyběly ani žabí stehýnka v listovém těstě. Samotný název třetího chodu evokoval sváteční halloweenskou atmosféru – Telecí pavouček s dýňovým pyré a liškovým ragú samozřejmě nebyl osminohý členovec, ale telecí delikatesa a hlavní chod večera. Menu bylo možné spojit s vinnou degustací s víny z Vinotéky U Pešatů a vše dodetailů sladěné přeneslo naše hosty do barvamani a vůněmi hrajícího podzimního lesa.
Druhou zářiovou degustační akcí byla ve Zlíně ochutnávka stařených / dlouhozrajícícíh hovězích steaků ze Severní či Jižní Ameriky. Masité degustační menu potěšilo nejednoho steakového nadšence a jako vždy, propracované kombinace chutí nesoucí se ruku v ruce s estetickým servírováním, připravil šéfkuchař Michal Buček.
Prvním utkáním na talíři byl Hovězí tatarák ze svíčkové ve dvou exkluzivních variantách – české a francouzské. Hosté si vychutnávali postupně stařené steaky jako Sirloin, Tenderloin i Rump steak. Pokrmy plné masa pak zakončilo božské Čokoládové bouchané brownies s višněmi amarena.
Červenec byl ve znamení vůní a chutí dálek. Asijské menu dirigoval sushi mistr Jaroslav Bednář a sekundoval mu šéfkuchař Michal Buček. V teplý červencový podvečer tak přinesli závan čerstvosti, barevnosti, zajímavých kombinací chutí, originálního servírování s milimetrovou přesností. Hosté mohli ochutnat průřez asijskou kuchyní, kde nemohl chybět bůček ve výrazné Hoisin omáčce s rýžovým chipsem, dva druhy sushi rolky CALIFORNIA ROLLS a NIGIRI, osvěžili se thajskou krémovou polévkou TOM KHA PRAWNS. Hvězdou menu byl bezpodmínečně SOFT SHELL CRAB BAO BUN tedy krab s měkkým krunýřem v bulce (požívá se celý). Následovalo fusion japonské a středoasijské kuchyně Tuna Katsu Curry, které všechny hezky prokrvilo a jako sladkou tečku nakonec uchutnali dezert COCONUT TAPIOKA.
Pro tento večer byla speciálně vytvořena nabídka autentických asijských nápojů, které mohli hosté zdarma ochutnávat k jednotlivým chodům. Autentické atmosféře přispěla decentně zvolená tématická restaurace. Všichni si večer moc užili a věříme, že vzdálený východ jsme nenevštívili naposledy…
V tento degustační večer se nechal pan šéfkuchař Ladislav Jakoubek inspirovat historickými uličkami města zamilovaných. Pětichodové menu bylo průřezem toho nejlepšího, co francouzská kuchyně nabízí. Společně za melodií šansonů a speciálně párovanými víny přenesl naše gastrocestovatele do uliček Paříže.
Menu odstartovaly čerstvé Ústřice Fine de Claire. Následovalo Carpaccio z řepy doplněné o chutný kozí sýr. Třetí chod byl v podobě Mušlí Sv. Jakuba. Hlavního chodu se zhostila telecí svíčková Sous-Vide s gratinovanými brambory a zeleninou. Jako třetí degustační chod představil vyhlášené Šnečí ragú – pravou francouzskou chuťovku. Profiteroles s karamelovým krémem a čokoládovým přelivem byl krásně dekadentní závěr celé degustace a sladká tečka á la Fracie na závěr.
Původně mělo být mediteránské menu v moderaci šéfkuchaře Michala bučka, ale nakonec se jej zhostil Jaroslav Bednář.
Mediteránská kuchyně vyniká svou lehkostí a čerstvostí. Jižanské chutě byly dotvářeny s nejoblíbenější jarní českou zeleninou – chřestem. Její výjimečnost spočítá i v jeho pomíjivosti, kdy pouze na jaře máte jedinečnou příležitost vychutnat si tuto vyjímečnou delikatesu. To, že chřest vyniká v kombinaci s kvalitním hovězím a jehněčím masem, je všeobecně známá věc, ale že skvěle sekunguje langustýnkám, o tom se přesvědčili na vlastní oči (a chuťové pohárky) hosté večera. V pětichodovém menu nemohlo chybět chřestové velouté. Pistáciová Panna cotta nádherně dotvořila úžasný gastronomický zážitek.
I během tohoto večera jsme si nechali poradit od odborníků na slovo vzatých z Vinotéky u Pešatů. Dlouholeté zkušenosti a znalosti jejich majitelů jsou pro Vás jistotou zaručené kvality volby vín.
Mořská tématika se prolnula rovněž do interiéru a za zvuků libých řeckých tónů se nedalo odcházet z večera jinak, než nadmíru spokojeni. Večer sklidil vlnu krásných a pozitivních reakcí, za které jsme vděčni.
V rytmu salsy se nesl celý večer, který naservíroval pět autentických chodů pro Španělsko tak typických. Po druhé přijal naše pozvání šéfkuchař Michal Buček, jehož neotřelé kombinace chutí a preciznost v platingu vás všechny naposledy učarovaly.
Hvězdou večera byla světově oblíbená Paella. Nemohlo chybět Gazpacho či do dvou chodů zakomponována pravá španělská šunka – Serrano. Pro Španělsko tak typické suroviny, jako limeta, fazole či rajčata nemohla v chodech chybět. Sladkou tečkou na konec, v podobě celosvětově oblíbeného CHURROS s čokoládovým krémem, byl celý večer příjemně zakončen.
Milovníci vín měli možnost ochutnat pravá španělská šumivá vína čili Cavu od odborníků a přímých distributorů Cava Bisila.
Celý prostor se barvami rozzářil a rytmická hudba nenechala nikoho chladným. Pozitivní ohlasy nás těší, abychom vytrvali a v tématických večerech pokračovali i v dalších měsících.