Akce tradičního českého jídla a delikátního mladého svatomartinského vína zaplnila restauraci v průběhu 11. až 13. 11. 2022. Hosté si vychutnali tradiční husí pochoutku v několika provedeních. V úvodu jako předkrm v podobě Husí paštiky s brandy, následovala světově milovaná Husí Fois gras ganache á la crème brûilé, následovala Terina s husími játry a pistáciemi v netradičním pojetí. Pro milovníky sytých polévek nebyl výjimečně podáván husí kaldoun, ale hustá krémová Kulajda. K výběru byly dvě varianty hlavních pokrmů v podobě husích stehen s tradičním červeným zelím anebo v pikatnější variatně – s bílým čabajkovým zelím. Tradičně netradičním zakončením husího hodování byly Sejkory s medem, zakysanou smetanou a bohatě poprášenou strouhaným perníkem.
K tomuto svátku hodování nemohla chybět Svatomartinská vína z vinařství Špalek, díky kterým byl dokonalý zážitek dotvořen. Skvělou práci odvedl tým kuchařů i obsluhy. Děkujeme.
Na kuchařskou exhibici v porcování mečouna a exkluzivní čtyřchodové tematické menu přišla plná restaurace zvědavců. Moderace celého večera se zhostil opět šéfkuchař Michal Buček, který v úvodu porcoval tuto majestátní rybu a hosté tak ochutnali tři lahodné chody s touto masitou rybou. Mečoun pocházel konkrétně ze severovýchodu Sicílie – malebného přímořského městečka Patti.
Úvodní Tartar z mečouna odstartoval degustační večer. Následoval mečounové velouté s kadeřávkem, hráškem a kořenovou zeleninou. Na ohni připravovaný steak ovoňaný šakránem s pastyňákem, uzenými granaille a omáčkou beurre blanc byl vrcholem večera. Sladkou tečkou, v podobě světově oblíbeného dezertu Red velvet, byl večer dotvořen k dokonalosti.
Vhodně napárovaná vína z Vinotéky U Pešatů byla i pro tento večer samozřejmostí.
Večer se opět velmi podařil a my jsme rádi, že nám zachováváte přízeň.
Jako druhého šéfkuchaře jsme si pozvali Executive chefa Michala Bučka z restaurace zámku Berchtold.
Jako správný šéfkuchař si prošel všemi “stupínky“ restauračních provozů. Svou pílí a cílevědomostí se, ze studenta kuchařského oboru na střední škole v Bohumíně, propracoval až na culinary producenta známé kuchařské soutěže MasterChef Česko či kuchaře z živého vysílání televizního pořadu Sama doma. Cesta byla náročná a nikterak jednoduchá, ale talent a vůle jej doprovázely napříč klasickými restauračními provozy až i posléze do Hotelu Hilton 5* a Hotelu Kingscourt 5*. Nejvíce zkušeností získal v restauraci srbského šéfkuchaře a majitele Miralema Arapoviče, který mu předal vše ze svého umění. Nyní se svým týmem stará o restauraci Berchtold v zámku Berchtold.
Pro tento večer si připravil pětichodové menu, které bylo průřezem toho nejlepšího, co se za celou svou kariérou naučil. Hosté tak mohli ochutnat předkrm v podobě Krevety v tempuře v jeho moderním pojetí, dále Telecí tartar s lanýžovou majonézou, houbami, šalotkou a kapary. Jako další chod představil hladkou krémovou a kořením výraznou polévku Bisque s ráčky a scampami. Symfonie chutí se rozehrála u Krokety z jehněčího konfitovaného kolene s kroupotem, květákem a nakládanou zeleinou. Tisíce lístků nebo-li rozhložené Mille foille s tonka fazolí, jahodami, vanilkou a mascarpone završila tento gurmánský večer k dokonalosti.
Vhodně napárovaná vína z portfoila vinotéky U Pešatů, skvěle doplnily chybějící tóny a chutě u všech jednotlivých chodů.
Všichni hosté odcházeli nadšeni a my jsme rádi, že možná vzniká nová tradice v naší restauraci.
Po dlouhém covidovém období jsme se rozhodli navnadit gastronadšence k návštěvě naší restaurace. Na pomoc jsme si přizvali šéfkuchaře Pražského hradu Ladislava Jakoubka, který nás poctil svou návštěvou.
Jeho osobu mediálně nemůžete znát, o to více je však ceněný. Svou vášeň ke kuchařskému řemeslu získal již v raném dětském věku a za svou profesní kariéru má za sebou bohatou výčetku významných pozic – od Sous chefa ve vyhlášené francouzské restauraci Art Nouveau v Praze až po vrchol své kariéry – kuchaře českých prezidentů. Kdo se může pochlubit tím, že se staral o chuťové pohárky těch nejváženějších. Šéfkuchaře Jakoubka se zkušenostmi z Pražského hradu jen tak něco nevyvede z míry a svou profesionalitu dokázal všem během tohoto večera. Jeho specializací, které se v současnosti nejvíce věnuje, jsou ryby a maso.
Během degustačního večera hosté ochutnali to nejlepší z Jakoubkovy gastronomické kariéry na postu šéfkuchaře. Předkrmem z Jemné paštiky s glazé z portského vína započala neuvěřitelná gastronomická cesta. Jako další chod byl bravurně zpracován Mořský vlk, a to konkrétně v provedení s nádechem ásie – s thajskou omáčkou. Následovala Iberijská vepřová pluma, hovězí kroketa s mrkvovým pyré, ratté brambory a pomerančovým demi-glace. Završení večera v podobě sladké tečky světově milovaného Crème brûllé s čerstvým ovocem.
Vhodně napárovaná vína z portfoila vinotéky U Pešatů, skvěle doplnily chybějící tóny a chutě u všech jednotlivých chodů. Věříme, že se nejednalo o jediný degustační počin naší restaurace. Nechejte se překvapit…