Procestovat celý svět z pohodlí restaurace, ochutnat tradiční pokrmy a ještě nasát atmosféru dálek Vám umožňujeme více jak dva a půl roku během tematických degustačních večerů. Naše pozvání přijalo doposud více jak devět známých českých i zahraničních šéfkuchařů a mediálně známých osobností na poli gastronomie. A že se doposud jednalo o nádherné gastrotoulky se můžete přesvědčit sami ve fotogaleriích jednolivých degustačních večerů. Nechejte se zlákat...
Akce tradičního českého jídla a delikátních mladých vín odstartovala již v pátek 8. 11. 2024. HUSÍ KALDOUN, HUSÍ STEHNO KLASIK a HRUŠKOVÝ ŠTRŮDL mohli ochutnat první nedočkavci již během podávání obědových meníček. Zájem o husí speciality ve všemožných chuťových kreacích byl, hlavně v průběhu víkendu, enormní. HUSÍ PAŠTIKA, RAGÚ, hustý KALDOUN, dvě varianty husího stehna v tradičním a gurmánském provedení a sladká tečka v podobě HRUŠKOVÉHO ŠTRŮDLU všechny zákazníky nadchly. V pondělí 11. 11. 2024, přímo na svátek Svatého martina, se v hodování pokračovalo až do večerních hodin.
Husí speciality doplňovala mladá vína z vinařství Špalek, které dotvořily tu pravou symfonii chutí.
Prodloužený víkend to byl pro celý tým kuchařů i obsluhy náročný, ale všichni odvedli skvělou práci.
Ti, kteří si husí hody na Baltaci nechali ujít, musí litovat a na tuto tradiční pochoutku budou muset čekat do doby, než opět Svatý Martin dokluše na bílém koni.
Novou tváří na poli šéfkuchařů degustačních večerů se stal šéfkuchař Jan Pavlík, který sbíral zkušenosti se švéskou kuchyní přímo na ostrově Gotland. Jeho šestichodové menu bylo průřezem tradičních chutí severské kuchyně a pro úplnou autenticitu byly všechny suroviny přivezeny ze Švédska a připraveny dle originálních receptur.
Úvodním chodem byl předkrm ve formě Švédského sledě, který hosty očaroval hned ve třech variacích. Následovala Bohatá rybí polévka se šafránem, kaviárem, mušlemi, krevetami a račími ocásky, která vzdala hold surovinám z mořského i říčního světa. Dále následovala delikatesa v podobě Dušeného losího masa s liškami, doplněného bramborovými placičkami se sýrem a pečeným jablbkem s nádechem skořice. Menu bylo završeno sladkou tečkou a to hned ve dvou provedeních. Šafránové „palačinky“ s ostružinovou marmeládou a šlehačkou a nemohla chybět oblíbená Čokoládová koule s příchutí lékořice.
Téma švédského večera bylo doladěno doporučenými víny, která krásně dotvářela ten pravý gurmánský zážitek.
V září proběhla velkolepá degustační akce – Hosté měli možnost ochutnat ta nejkvalitnější hovězí masa WAGYU. Prvním chodem byl hovězí tatarák v uzeném vývaru, následoval Black wagyu burger s chilli shimeji, křupavými rýžovými nudlemi a zázvorovým máslem. Hvězdami večera byly dva exkluzivní steaky. Japonský Striploin s černým kořenem, miso demi-glace a nakládanou ředkvičkou a Australský Mignon s palmovými srdíčky, kimchi espumou a kapustou – obě jídla zaručila nezapomenutelný zážitek díky jemnému mramorování masa a precizní přípravě.
Celý večer byl zakončen delikátním višňovým sorbetem v čokoládě Blond Dulcey se skořicovým biscuit a rybízovým gelem. Tento večer se bezpochyby stal jedním z vrcholů sezóny pro všechny milovníky masa.
V červnu jsme oslavili příchod letních prázdnin ve velkém stylu.
Pozvání šéfkuchaře Michala Bučka tentokrát přijal sushi mistr Jaroslav Bednář. Toho znáte již z minulého degustačního večera v japonském stylu. Popřípadě i Mediteránského, kde v roli šéfkuchaře zastupoval svého kolegu (a kamaráda) Michala Bučka.
Degustaci započala exhibice v porcování celého tuňáka, který byl ozdobou večera. Podrobná prezentace obou kulinářských mistrů odstartovala šestichodové řízené degustační menu, které obsahovalo pět chodů právě z této majestátní ryby. Určité chody byly připravovány před zraky hostů a vychutnávání mohlo započnout. Prvním chodem byl Tartar z uzených krevet a tuňáka, následovalo Tataki Tataki z tuňáka, Miso polévka a první hlavní chod – delikátní sushi. Ochutnali jsme smažené Futomaki a Nigiri. V těsném závěsu následoval Steak z tuňáka s nakládaným ananasem, pak choi a wasabi espumou. Celý večer zakončila Kokosová Panna Cotta s Baileys.
Menu doplnily tematické asijské drinky. A jak je již tradicí, těm, kteří holdují lahodným vínům, bylo nabídnuto vinné párování.
Začátkem jara jsme přivítali Humra, jeden z nejlahodnějších pokrmů mořské říše. Šéfkuchař Michal Buček se rozhodl korýše, ve všech podobách, uchopit jako hlavní ingredienci pro toto prémiové degustační menu.
Pro enormní zájem o tuto akci, byla degustace přesunuta do prostornějšího hlavního sálu Atrium, který zážitek ještě více umocnil a dodal celé akci jiný rozměr.
Na jaké chody se mohli hosté těšit? Amouse Bouche v podobě ochuceného másla v podobě Lobster Butter s koriandrem a kafírovou limetou. Jako předkrm se podával drobnější provedení korýše a to Humr Severský neboli Scampi, který skvěle ladil s chřestovou sedlinou, rebarborovou pěnou a dashi perličkami. Následoval Humří Brisque – chutná a vydatná polévka a hlavní hvězdou večera byl Humr Thermidor. Jedná se o výtečnou delikatesu, kterou stojí za to alespoň jednou za život ochutnat. Jako dezert se podávala lahodná Malinová tartaletka se zlatými plátky z dílny skvělé hostující cukrářky Kateřiny Chvilíčkové.
I během této degustace bylo celé menu, již tradičně, párováno s lahodnými víny.
V březnu jste měli možnost vydat se s námi do jedné z nejoblíbenějších turistických oblastí – Helénské republiky. Řecká kuchyně představuje čerstvost, svěží a výrazné chutě. Tentokrát pozvání přijala finalistka soutěže MasterChef Česko, Tereza Hybšová, která se nechala inspirovat svými kořeny, a proto bylo téma jejího degustačního menu bez pochybností předurčeno. Hosté tak měli možnost vychutnat si pětichodové menu, které bylo průřezem tradičních řeckých pokrmů, jako od pravé Thíi (tedy tety). Chuťové pohárky rozdráždil amuse bouche ve formě Meze, následovaly smažené kalamáry, osvěžující polévka Avgolemono, nechybělo Souvlaki z jehňátka, Moussaka a sladkým zakončením byla oblíbená Baklava.
Hosté měli možnost ochutnat tradiční anýzový destilát Ouzo a řecká vína, která dotvořila chuťový zážitek do úplné autentičnosti. Atmosféra Řecka z restaurace přímo čišila…
Kdo by se nechtěl nechat rozmazlovat v nejromantičtější den v roce…?
V den Svatého Valentýna ve středu 14. 2. 2024 v 18:00 svou romantiku a pevnost vztahu přišlo utvrdit na 30 párů, pro které už prostory naší restaurace a restauračního salonku málem nestačily. Do romantického kabátku plného barev lásky se zahalila naše restaurace, která vyčarovala úsměv na tváři i tomu nejvíce zarytému „antiromantikovi“.
Šéfkuchař skupiny Baltaci Michal Buček za pomoci dlouholetého kamaráda kuchaře Tomáše Renty si pro naše hosty připravili romantikou protkané pětichodové menu. Úvodním amouse bouche bylo ochucené máslo v Le beurre de betterave, následovalo oblíbené antipasto Jižní i Střední Ameriky – Ceviche [Seviše], dále krém z pečemých rajčat jak jinak než v barvě lásky. Jako hlavní chod následovala roládu z telecí kýty plněná francouzským sýrem comté, uzeným prosciuttem. Závěrečná sladká tečka na konec v podobě francouzského dezertu Tisíce lístků – rozloženým Mille Feuille.
Hosté si opět mohli dopřát pestrou nabídku šumivých i klasických vín a pro ty, kteří se neuspokojili pouze s romantickou večeří, ale chtěli si dopřát romantiku plnými doušky, v nabídce Hotelu Baltaci Atrium byly připraveny luxusní Valentýnské balíčky. Romantiku nasáli naši hosté všemi smysly.
V měsíci lednu 2024 jsme zahájili nový gastronomický rok výletem do slunného Monaka s novým šéfkuchařem Alessandrem Burlenghim, který se našim návštěvníkům představil s grandiózním sedmichodovým menu s akcentem slunného Monaka. Šéfkuchař s více jak 25letými zkušenostmi na vysokých gastronomických pozicích, který často hostí v nejmenované významné vile v Monaku prominentní osobnosti ze světa filmu, showbyznysu, finančního sektoru i politického dění.
Jeho menu bylo symfonií chutí, ve kterém skloubil tradiční suroviny ze Středozemí, lehkost citrusů, salátů, lanýžů a mořských plodů. I tentokrát bylo možné využít možnost vinného párování z rukou odborníků z Vinotéky U Pešatů.